Boksen voor een betere toekomst

SPORTSCHOOL9DUUST
TEKST HAFSA EL-BAZIOUI BEELD KAREN VAZQUES GUADARRAMA

In de Brugse Poort zijn verschillende verenigingen actief; één ervan is de dynamische organisatie Averroes vzw. Averroes vzw schenkt permanente aandacht voor het verbinden van verschillende multi- culturele en confessionele uitingen in functie van een verdraagzame, gelijkwaardige en rechtvaardige maatschappij. Dit doen zij ondermeer door vormingsmomenten en identiteitsversterkende activiteiten te organiseren, interculturele dialogen op te zetten, en het begeleiden van kwetsbare minderheidsgroepen in functie van onder andere een volwaardige emancipatie.

Averroes werkt vanuit verschillende disciplines. Een die actief in onze wijk is verankerd is Sportschool9duust, gelegen in de Meibloemstraat 80. Wegens grondige renovatiewerken is de Sportschool- 9duust tijdelijk ondergebracht in verschillende andere sportzalen. We bezochten hen tijdens een doordeweekse avond in februari; de vriestemperaturen buiten weerhielden de talrijk aanwezige kinderen en jongeren niet om zich in het zweet te werken.

Joskinia, ervaringsdeskundige in de armoede, moeder van Kaitan (12 jaar)
J O S K I N I A “We wonen niet in de Brugse Poort maar komen wel tot hier voor de bokslessen van mijn zoon; sinds november 2017 traint Kaitan hier. Via één van de trainers, Rabah Besseghir, kwamen we in contact met de sportschool en het boksen.

Mijn zoon, Kaitan, heeft talent voor boksen, het is ook zijn droom om het ooit tot professionele bokser te schoppen. Hij traint hier hard voor, vier keer per week komen we tot hier, en we gaan ook samen lopen in de Blaarmeersen. Dat we soms laat in de avond nog een weg af te leggen hebben met het openbaar vervoer tot thuis, nemen we er graag bij, er is hier ook een heel goede busverbinding. Ik vind het mooi om hem zo te zien openbloeien in de sportschool. Ikzelf heb ook veel meer respect gekregen voor het boksen. Ik kende sport al voorheen maar eens je het intensiever leert kennen, kijk je er met een heel andere bril naar.”

“De Sportschool9duust is veel meer dan een plaats waar jongeren komen sporten; ik leer hier zelf ook heel wat bij. Zoals het familiegevoel dat hier zo aanwezig is, de behulpzaamheid naar elkaar toe, en de vele tips die ik krijg van de trainers én andere ouders; die steun is hartverwarmend.

Respect voor elkaar is heel belangrijk, we noemen hier elkaar broers en zussen, dat is echt mooi. Ik leer hier ook heel wat andere ouders kennen, die ook komen supporteren. Als de renovatiewerken van de sportschool gedaan zijn, dan kunnen alle ouders misschien ontspannen in de sauna terwijl onze kinderen trainen (lacht).

Mocht ik ooit een krant schrijven dan zou het gaan over het belang van investeren in de sociale cohesie. Ik vind het positief dat de Stad Gent zo bezig is rond diversiteit, en het positief samenleven met elkaar. Ik ben niet van de buurt maar ik voel me hier wel thuis in de Brugse Poort.”

“Mijn zoon hing vroeger regelmatig rond op straat, ik heb hem op tijd kunnen ompraten en deze sport voor hem gevonden. Hij krijgt door het boksen heel wat zelfvertrouwen, ook daarom vind ik het belangrijk dat hij naar hier komt, boksen is zijn levensdoel geworden. Net dat doel is zo belangrijk voor jongeren, je hoort vaak verkondigen dat jongeren niet op straat horen, maar als er geen alternatief is voor hen, waar moeten ze dan heen? Het is cruciaal dat ze een plaats hebben, en een manier vinden om hun binnenkant naar buiten te brengen door activiteiten zoals muziek, expressie of sport. Dit is een uitlaatklep voor jongeren, zeker jongeren met een gekwetste binnenkant hebben dit nodig.”

Leila woont in de Brugse Poort, is kinderbegeleider in de buitenschoolse opvang en komt supporteren voor de vijfjarige Lemmie.
L E I L A “Ik kom supporteren voor mijn broertje, Lemmie. Hij is het jongste lid van Sportschool9duust. Hij komt ondertussen al twee maanden trainen en vindt het hier heel leuk. Hij had thuis veel energie, daarom vinden we het ideaal dat hij zich hier uitleeft na schooltijd. Ook mijn nicht en neven komen hier trainen; boksen zit in onze familie.” “Ik vind het tof dat je veel verschillende culturen en achtergronden hebt in een woonwijk, en iedereen kent elkaar. We hebben heel wat in de buurt én het centrum is zo vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook de meeste mensen die hier komen trainen ken ik uit de wijk. Ik ben fier om in de Brugse Poort te wonen. Het allerbelangrijkste in het leven vind ik de familiebanden en sociale contacten, ook in onze wijk. We moeten waken zodat we dit kunnen behouden in de toekomst, over generaties en verschillende achtergronden heen. In de Brugse Poort zijn we één grote familie, dat maakt onze wijk echt uniek.”

Khalid en Nassim, 15 jaar, komen met plezier naar de Brugse Poort voor het sporten en de lekkere pitta’s
KHALID & NASSIM “We wonen aan het Edmond Van Beverenplein en komen hier samen boksen. Nog voor we hier kwamen, kenden we elkaar al. We zitten ook samen op school.

We zouden graag in de nabije toekomst een eerste bokswedstrijd spelen, en onze droom is om professionele bokser te worden. Boksen maakt ons heel rustig. Vroeger kon ik agressief reageren op school in een onaangename situatie, nu heb ik dat niet meer. Dat we door het boksen een manier hebben gevonden om rustig te worden, daar zijn we echt trots op. We leven ons hier sportief uit en werken tegelijk aan onze discipline. De Brugse Poort is echt een wijze buurt, na het sporten komen we hier ook graag een lekkere pitta eten.”

“We vinden het belangrijk dat de ‘foute’ mensen niet als ‘goede’ worden gezien. Er gaat teveel aandacht in de samenleving naar de zaken die foutlopen. Dat vinden we jammer. Alsof er alleen maar slechte dingen gebeuren, dat is toch niet zo. Waarom worden niet ook de goede zaken vermeld in de media? Ook als het gaat over jongeren, dan wordt er gepraat en geschreven over hangjongeren, hoe lastig ze zijn, de overlast, maar er zijn toch ook heel wat jongeren die niet voor overlast zorgen en bijvoorbeeld hier dagelijks naar de sportschool komen en positieve dingen doen?

Om een sport goed aan te leren is het belangrijk om over al het materiaal te beschikken, zoals nieuwe bokszakken en een professionele ring; dit is cruciaal voor boksers. Zo zijn er nu leden in deze zaal die volgend weekend een wedstrijd hebben maar zonder al het materiaal is het heel moeilijk voor hen om zich voor te bereiden. Als de renovatiewerken klaar zijn, kunnen de trainingen veel efficiënter verlopen, hier kijken we echt naar uit! We zijn blij dat de Stad Gent investeert in onze sportschool.”

Amine Boucetta, 26 jaar, professionele bokser en fiere bewoner van de Brugse Poort.
A M I N E “Ik boks al van jongs af. Ik heb heel wat disciplines beoefend. Tot mijn achttien jaar deed ik Kung Fu, hier behaalde ik de zwarte band. Hierna heb ik alle mogelijke wedstrijden in K1 gewonnen. Nu is het tijd voor boksen. Als profbokser heb ik tot nog toe vier van de vijf kampen gewonnen.”

“Het leven van een professionele bokser is één en al discipline. Ik werk als arbeider in vier ploegen. Voor of na het werk ga ik trainen, dat is niet evident maar het lukt. Ik ben niet iemand die je op café zal zien zitten, klagen en niksen is niet aan mij besteed. Ik verlies liever iets nadat ik het heb geprobeerd, het niet proberen, dat zou pas een verlies zijn! Als je iets wilt bereiken, dan doe je het gewoon! Blijven dromen en ervoor werken, dat is volgens mij de enige manier om je doelen te bereiken.”

Hoe ben je in deze sport terechtgekomen?
A M I N E “Ik was als kind wat zwaarder en werd soms uitgelachen door vrienden; ik wou hier iets aan veranderen. Ik startte met Kung Fu en vanaf dat moment was er geen stoppen meer aan (lacht). Mijn ouders stonden er in het begin niet achter, ze vonden boksen een gevaarlijke sport. Ik stelde hen toen één vraag: ‘wat vinden jullie beter: dat ik lichamelijk geblesseerd raak door de sport maar mijn doel achterna ga of dat ik levenslang binnenin blessures oploop omdat ik mijn talenten negeer?’ Ze zagen dat deze sport mij gelukkig maakte, hun antwoord was dus snel gegeven. Mijn familieleden zijn nu heel trots op mij: ze volgen al mijn kampen vanuit Marokko, want daar liggen mijn oorspronkelijke roots.” “Mijn leven was niet altijd rozengeur en maneschijn maar ik bleef geloven in mijn doelen. De uitdagingen die ik kende zijn veel zwaarder dan die in een wedstrijd. Boksen is geen gevecht, het grootste gevecht in het leven is overleven. Deze sport heeft mijn karakter gevormd, en versterkt. Boksen heeft mij discipline bijgeleerd, en geleerd om vooruit te kijken, niet achteruit, ook tijdens zware levensuitdagingen. Als ik anderen één advies mag geven dan is het wel om te blijven geloven in je eigen doelen, dat is zo belangrijk!”

Mocht jij een goednieuwskrant schrijven, waarover zou dat dan zeker gaan?
A M I N E “Ik zou graag schrijven over het belang om elkaar als mens te blijven zien. In heel wat wijken wonen we met heel veel verschillende mensen samen: jong en oud, sportief en minder sportief, autochtoon en allochtoon. Maar probeer verder te kijken dan de verschillen tussen mensen. Uiteindelijk blijven we toch allemaal mens? Ik heb de indruk dat we dit soms vergeten en dat vind ik zo jammer. We moeten af van het ‘hokjes-denken’, het zou niet mogen uitmaken wat iemands afkomst is als die persoon iets positief of iets negatiefs doet, het gaat om je daden en niet om je achtergrond. Ook in de nieuwsberichtgeving merk ik dit soms op. Als ik een wedstrijd win, dan word ik een ‘Marokkaanse Belg’ genoemd, omdat ik knappe prestaties neerzet. Als er iemand in de buurt iets fout doet dan wordt deze persoon omschreven als ‘een Marokkaan’, terwijl hij hier zijn hele leven woont, dat vind ik jammer.”

“De Brugse Poort is een wijk als een andere, met heel wat fiere bewoners. Burgers die verschillen maar ook verbonden zijn door heel wat gemeenschappelijkheden. We zijn allemaal mensen, wat onze achtergrond ook is, en we leven samen. Ik ben fier om hier te wonen in de Brugse Poort, ik wil hier graag nog 100 jaar blijven wonen (lacht)!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: