De Boerse Poort: waar van planten en gedachten wordt gewisseld

TEKST KATRIEN MARIE PAPPENS BEELD ANYUTA WIAZEMSKY
Door een ontkiemen van de ideeën van verschillende mensen die meer met de natuur willen verbonden zijn en meer vat willen hebben op de voedselketen, kwam De Boerse Poort tot stand.
De Boerse Poort bestaat ondertussen zes jaar. Wat gebeurt er zoal op dit landelijk stuk van de Brugse poort? Pat geeft ons een rondleiding.

Pat: De grond is van de stad Gent. Vroeger was er een stort voor industrieel afval, later ook voor gewoon afval. Probleemgrond dus. De stad Gent heeft de grond dan tot op 80 cm diep afgegraven, een groot zeil werd aangelegd en met nieuwe grond bedekt. Het terrein werd ter beschikking gesteld en zo hebben wij onze kans gegrepen om ons tuinproject uit te bouwen. Het is een win win situatie want de grond ligt naast het natuurpark deBourgouyen. Wij onderhouden de paden en kappen de houtkanten, zoals wilgen knotten, in ruil voor het gebruik van de grond waarvoor we een aannemelijke huurprijs betalen. Met het huurgeld kopen we ook tuinmateriaal aan zodat de mensen dat niet zelf hoeven te doen. Voor de grotere werken kunnen we nog steeds beroep doen op de Stad Gent.

Op het terrein zijn er een tiental groepstuinen, waarvan er onder andere een door een school wordt beheerd. Er is een boomgaard en er wordt aan permacultuur gedaan. Dan zijn er ook de perselen voor de particulieren. Er zijn heel weinig regels. De enige zeer belangrijke regel is dat alles biologisch gebeurt. We hebben ook een gebouw gezet. Iedereen heeft een kastje. Het groepsgevoel is ook heel belangrijk, niemand gaat een perceel met hekkens en poortjes afzetten. Zo ontstaat gemakkelijker een ruil van zowel planten als van gedachtegoed.

Er is ook een serre, hier en daar zijn er waterpompen geïnstalleerd en er is een heus kippenhok. De imkers hebben een achttal bijenkorven en de brouwers maken hun eigen bier. Alles is hier mogelijk op gebied van biologisch tuinieren. Nieuwe technieken worden uitgewisseld. We staan open voor vooralles wat de natuur een handje kan helpen. In de zomer wordt hier hard gewerkt en ook met volle teugen genoten van wat de natuur ons te bieden heeft.
Tachtig percent van de tuinders zijn mensen van de Brugse poort. Mensen komen en gaan. Vraag en aanbod zijn redelijk in evenwicht. Voor mensen van buiten de Brugse poort is er wel een lange wachtlijst. Tot nu zijn er steeds genoeg mensen geweest die helpen bij het onderhoud. Alles gebeurt op vrijwillige basis.

Nu komt alles uit zijn winterslaap; als je in de zomer eens een kijkje komt nemen kun je de tuin in al zijn pracht bewonderen. En op een mooi zomerweekend kun je misschien een echt boerse poort biertje proeven. Prachtig initiatief en het navolgen waard voor andere wijken in Gent. Hopelijk geeft Stad Gent nog een aantal lapjes grond vrij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: