Het stuift in de Brugse Poort

TEKST KATRIEN MARIE PAPPENS
Naar aanleiding van de lekkere honing die ik bij Benoit, imker in de Brugse poort koop, ging ik op bezoek om een verslag uit te brengen over het nut van bijen.

Hoe ben je ertoe gekomen om imker te worden?
Benoit: Ik werkte in de Vooruit en daar ontmoette ik Liesbeth, een vrouw van de Brugse poort. Op het dak van de Vooruit waar ik ’s middags mijn boterhammen at, stonden bijenkorven. Daarboven is mijn fascinatie voor het vak ontstaan; ik wist dat dit echt iets voor mij was.
Na zo’n lunch op het dak van de Vooruit heb ik mijn eigen bijenkorf gemaakt en mijn eerste bijenvolk gekocht. Ik had er natuurlijk eerst veel over gelezen en zaken opgezocht op het internet; een zelfstudie die in de winter plaatsvond. Dit zou een fantastische hobby worden en zo kon ik ook mijn steentje bijdragen aan het milieu. Al gauw is mijn hobby uitgeroeid tot een passie en ben ik blij en fier de titel van imker te mogen dragen.

Was het geen probleem om dit in de Brugse poort te doen?
Benoit: Voor mij persoonlijk was dit geen probleem en de buren heb ik gezegd dat ik bijenkasten ging zetten in de tuin en op mijn dak. Het gebeurde wel eens dat iemand een bijensteek kreeg, maar met een potje honing en een beetje praten, kan je de vrede bewaren. Over het algemeen zijn bijen niet gevaarlijk, maar ze houden niet van sommige geuren, bijvoorbeeld mensen die te veel alcohol hebben gedronken of een sterk parfum dragen, dat kan wel eens een steek uitlokken.

Welk nut hebben de bijen voor de omgeving en het milieu?
Benoit: Indrukwekkend is dat bijen voor 80 procent verantwoordelijk zijn voor ons voedsel; zij bestuiven heel wat van de planten die wij eten. Je hebt verschillende soorten bijen waaronder wilde bijen of solitaire bijen en honingbijen. Honingbijen zijn voor 30 procent verantwoordelijk voor onze groenten en ons fruit omdat ze die gewassen bestuiven. Bijen zijn vooral belangrijk voor de biodiversiteit in onze voedselvoorziening. Bijen zijn ook bloemvast d.w.z. dat ze in één vlucht steeds naar dezelfde bloesems vliegen, naar bijvoorbeeld een linde of klaver. Dit kan je ook zien aan de kleur van het stuifmeel dat aan hun poten in hun stuifmeelkorfjes plakt; het is nooit een gemengde kleur.

Als de bijen zouden uitsterven, welk effect zou dat dan op de mens hebben?
Benoit: Volgens een theorie van Einstein zou de mens maar 3 à 4 jaar overleven zonder de hulp van de bijen. Er zouden snel voedseltekorten ontstaan, omdat de bestuiving van planten bemoeilijkt wordt zonder de bijen. Eén bijenvolk kan 4 miljard bloesems bestuiven. Beeld je eens in dat de mens alle bloesems zelf moet bestuiven. Momenteel zijn er veel bijen uitgestorven, deels door ziektes, deels door ondervoeding die voortkomen uit monocultuur ( = het veelvuldig en grootschalig verbouwen van één soort plant) en deels door pesticiden. Vandaar dat ‘stadsbijen’ het vaak beter doen dan bijenvolken op het platteland.

Hoe kunnen wij, als buurtbewoners, bijdragen voor het instand houden van het bijenvolk?
Benoit: Een bijenvolk bestaat in de zomer uit 50.000-tal bijen waarvan één koningin en duizend darren, de mannetjes. De rest zijn vrouwtjes, de werksters. Zij zijn het die steken. Al de werkster gaan het stuifmeel en de nectar halen. Ze dikken de nectar in tot honing. Zo leggen ze een honingvoorraad aan om de overleving van het bijenvolk tijdens de winter te garanderen. Door de heersende monocultuur ontstaat er een korte bloei van dezelfde planten en kunnen de bijen er maar kort van genieten. Het voedsel blijft dan ook eenzijdig en bijen hebben net als wij behoefte aan een gevarieerd eetpatroon. Het aanleggen van bloemenweides en het planten van bloemen en bomen met een verschillende bloeiperiodes zorgen ervoor dat de bijen toegang krijgen tot gevarieerde voeding en dat ze langer verschillend stuifmeel en nectar kunnen oogsten voor de winter. Dit is goed voor verschillende soorten insecten zoals wilde bijen, honingbijen en vlinders.

Welke soorten planten en bomen zijn het meest geschikt om de bijenpopulatie van voedsel te voorzien?
Benoit: Vooral inheemse bomen zoals de linde, de hazelaar en de kastanje zijn het meest geschikt omdat deze bomen verschillende bloeiperiodes kennen. Ook goudsbloem, klaver en klimop zijn goede voedselbronnen voor de bijen. Er is speciaal zaad voor bloemenweides verkrijgbaar. Als je deze zaden zaait, zal je ook zien dat er bloemen groeien in de lente, zomer en herfst. Zo heb je twee à drie seizoenen een verschillend voedselaanbod voor de bijen.

Dus wat kunnen we concreet doen?
Benoit: Bloemenweides aanleggen, een diversiteit van bloemen en bomen planten met verschillende bloeiperiodes, geen pesticiden gebruiken en zoveel mogelijk inheemse gewassen en bomen planten

Welke producten leveren de bijen af en kan jij maken?
Benoit: Honing, propolis, dat wordt gewonnen van hars, balsem, essentiële olies en was. Verder nog koninginnebrei en bijenwas, waarvan ikzelf verschillende zalfjes en lippenbalsem maak

Geef je ook workshops?
Benoit: Ja, ik geef workshops; vooral initiaties en uitleg over het houden van bijen. Bij Zwerfgoed, waar er ook bijenkasten van mij staan, heb ik zo een initiatie gegeven. Dan leg ik uit wat bijen doen en hoe belangrijk ze voor ons zijn; iets wat veel mensen niet beseffen. Het is ook indrukwekkende om te zien hoeveel bijen in een bijenkast zitten en hoe belangrijk de bijenpopulatie is voor ons voortbestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: