Rust en een eigen plek

JONGERENWERKING DE KAARDERIJ

TEKST HAFSA BAZIOUI BEELD KAREN VAZQUES GUADARRAMA

Jongerenwerking De Kaarderij (VZW Jong) organiseert activiteiten voor kinderen en jongeren in hun vrije tijd. Met een breed aanbod aan activiteiten werkt deze jongerenwerking om de emancipatie en participatie van kinderen en jongeren te versterken. De Kaarderij is gelegen in de Brugse Poort, in de Kaarderijstraat 29 te Gent.

Thomas Ryan, jeugdwerker in de Kaarderij en buurtbewoner.
THOMAS “Ik vind het fantastisch om te zien hoe we jongeren uit de buurt vooruit helpen. Hun wil en gedrevenheid is bewonderingswaardig, ze hebben enkel wat ‘sturing’ nodig, talenten hebben ze al; dit laatste mag veel meer belicht worden! Onlangs hadden we hier een jongen, Adil, hij studeerde sanitair en was bijna afgestudeerd. Hij was een krak in het omgaan met mensen, dat zagen we hier in de werking. We hebben hem aangeraden om na zijn zesde jaar in het secundair een zevende jaar kinderzorg te volgen; misschien was een richting in de menswetenschappen iets voor hem. Vandaag studeert hij in het hoger onderwijs en deed hij zijn eerste stageperiode als sociaal werker in opleiding. De weg die hij heeft afgelegd is zwaar; je moet het maar doen van een technische richting als sanitair naar sociaal werk, maar hij zit nu écht op zijn plaats. Zulke verhalen die goed aflopen, geven mij veel voldoening, ik geloof dat elke jongere talenten heeft!”

Je werkt en woont in de Brugse Poort, hoe ervaar je dat?
THOMAS “De Brugse Poort heeft een stoer imago, maar eens je de buurt en de bewoners beter leert kennen, zie je een heel andere kant, een oprechte binnenkant met toffe mensen.”

Ferhat en Abdil, 13 jaar, goede vrienden
F E R H A T “Mijn droom is om mijn ouders trots te maken! Ik wil later voor hen zorgen zoals zij ook voor mij zorgen. Ik kom naar de Kaarderij om samen te zijn met vrienden. Ik boks ook, op school studeer ik moderne talen.”
A B D I L “Ik ben meer technisch aangelegd, ik studeer elektriciteit. Mijn droom? Dat is nog ver weg, nu wil ik vooral mijn tijd doorbrengen met vrienden en familie.”
F E R H A T & A B D I L “Het is leuk dat we hier een plaats hebben om samen te komen met de jongeren uit de buurt; wij tweeën spreken altijd af om naar de Kaarderij te gaan. Hier vinden we rust en hebben we een eigen plek om te praten over alledaagse dingen. Er worden ook heel wat activiteiten georganiseerd voor ons. Onlangs gingen we naar de film Patser kijken in de cinema, en schaatsen of andere sportactiviteiten doen we ook regelmatig. Op meerdaagse uitstap gingen we nog niet mee, dit zouden we graag doen.”

Zijn er nog andere zaken die jullie hier leren?
F E R H A T & A B D I L “We leren hier ook communiceren met anderen en samenwerken, dat is belangrijk en kunnen we ook op school en als buurtbewoners gebruiken. Dat is trouwens het leuke aan de buurt, dat veel mensen met elkaar praten en elkaar begroeten. Je hoeft elkaar zelf niet altijd persoonlijk te kennen, dat vinden we echt wijs.”
F E R H A T “Ik zou later, mocht ik ooit de kans krijgen, een artikel willen schrijven over het belang van goede communicatie tussen mensen, en dat we open moeten staan voor elkaar om de ander beter te leren kennen. Het is volgens mij belangrijk om samen te werken en in vrede met elkaar te leven. In de media horen wij vaak verkondigen dat de Brugse Poort een slechte wijk is, dat vinden wij helemaal niet. Tuurlijk zijn er zaken die beter kunnen, dat is toch overal zo, maar de Brugse Poort heeft ook zoveel goede kanten. Ik wil hier heel graag blijven wonen.”

Hebben jullie nog een vraag voor mij?
F E R H A T & A B D I L “Ja, wat vind jij eigenlijk van onze wijk?”
H A F S A “Ik ben zelf op tienerleeftijd in de Brugse Poort komen wonen met mijn ouders, voorheen woonde ik in de Bloemekeswijk. Ik moest toen even wennen aan de Brugse Poort omdat iedereen elkaar hier bleek te kennen, als tiener was ik dat nog niet gewoon. Nu ondertussen wel hoor, ik zou niet meer zonder al die contacten op straat kunnen! (lacht).”
F E R H A T “Ik ken dat. Ik woonde eerst in Brussel, daar had ik veel minder contact met buurtbewoners dan nu het geval is. Ik was toen vijf jaar oud maar herinner het mij alsof het gisteren was.”

Prince, Daoud, Angelo, 13 jaar, voetbalvrienden.
PRINCE, DAOUD & ANGELO “We komen hier vaak langs in de Kaarderij, voetballen doen we het liefst. We wonen in de Brugse Poort.”
P R I N C E “Ik niet, ik woonde vroeger in de Brugse Poort, en ben nu verhuisd, maar de activiteiten hier kan ik niet missen.”

Waar dromen jullie van?
PRINCE, DAOUD & ANGELO “We willen professionele voetballers worden, voetbal is ons leven! We zitten momenteel met ons drieën samen op het Lyceum in Gent; we kenden elkaar al voor we naar de Kaarderij kwamen.”

Wat vinden jullie leuk aan de Brugse Poort?
PRINCE, DAOUD & ANGELO “Er is van alles te doen, maar er zouden nog meer plaatsen mogen zijn om te voetballen of voor andere sporten. De Kaarderij is niet altijd open en op straat voetballen kan niet altijd, dat vinden we jammer.”

Manal en Manal, boezemvriendinnen, 13 jaar (wilden niet op de foto)
MANAL & MANAL “We zitten op de Visitatie in Mariakerke en komen elke woensdag naar de Kaarderij, altijd samen (lacht). Om te voetballen of om muziek te beluisteren en op de Playstation te spelen. Als we thuis zijn dan zingen we graag popmuziek, maar dan wel op ons eentje als niemand ons kan zien of horen. We doen met verschillende activiteiten mee, het hangt ervan af welke jongeren meegaan. Het zou tof zijn mochten er meer meisjes naar de Kaarderij komen. Ze zijn er wel, maar de jongens zijn in de meerderheid. Vandaar een warme oproep aan de meisjes uit de buurt: kom allemaal naar de Kaarderij, het is hier echt wijs! Thomas en Mohammed zijn er altijd voor ons in de Kaarderij, dat waarderen wij echt. We leren hier ook dingen die we gebruiken in het leven. We gingen ook al op kamp, naar zee. Het was daar zo rustig, zalig! Ik hou wel van rust, misschien dat ik later verhuis naar een buitenwijk, ik ga de Brugse Poort dan wel missen.

Je hebt alles in de buurt: bakkers, slagers, allerhande winkels, en heel veel mensen. Maar ook als iets niet goed loopt, is het belangrijk om hierover te praten. Een tijdje geleden voelde ik mij niet zo veilig op straat Toen ik op bepaalde tijdstippen naar de bakker ging stond er steeds een onbekende man op de hoek van de straat, dat gaf mij een niet zo prettig gevoel. Ik vind het belangrijk dat ik hier over kon praten, waardoor zoiets niet meer kon gebeuren. Het is tof dat in de Brugse Poort iedereen elkaar kent, de stap om over iets te praten is hierdoor klein. Een tijdje geleden kwam ik regelmatig een meisje tegen bij de bakker, we leerden elkaar beter kennen door te praten, dat is echt tof dat zoiets kan in onze wijk. Het is wijs dat hier zoveel jongeren wonen, en dat velen elkaar ook kennen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: