WEGGEEFWINKEL DE RODE LOTUS

Geven doet leven!

TEKST XXX BEELD KATELIJNE TIJSEBAERT / JACQUELINE DUMORTIER
In het kader van een duurzaamheidsproject met kinderen uit de Brugse Poort startte in januari 2013 de weggeefwinkel De Rode Lotus. Christine en Gwen zijn de twee vrijwilligers die dit project uit de grond stampten. Ondertussen is weggeefwinkel toe aan haar vijfde verjaardag.

Van droom naar uitvergrote hobby (die wel heel groot is geworden)

 C H R I S T I N E “Ons oorspronkelijk idee was om iedere zaterdag in de Kinderplaneet gratis spullen te schenken aan mensen die ze kunnen gebruiken en om kledij te verkopen aan 1 euro. Er was heel veel interesse, we merkten snel dat er in de Brugse Poort heel wat gezinnen wonen die het financieel niet breed hebben. Vandaag kunnen gezinnen met een doorverwijsbrief kosteloos tien kledingstukken (per gezinslid) krijgen per maand.

Gwen en ik zagen dat er verschillende noden zijn in de wijk, dat heel wat gezinnen op het vlak van gezonde voeding ondersteuning nodig hadden. We besloten voor hen op wekelijkse basis een gezonde maaltijd te verzorgen. Op zaterdagochtend gingen we langs verschillende buurtwinkels om overschotten op te halen en hiermee gevarieerd en vers te koken. Sinds enkele maanden hebben we een contract met de Foodsavers, zij leveren ons voedingswaren die we gratis verdelen aan gezinnen die het nodig hebben. We bereiken meer dan honderd gezinnen met de voedselbedeling op zaterdag. Het zijn mensen die vaak worden doorverwezen door onder andere het wijkgezondheidscentrum, het OCMW, CAW en brugfiguren.”

Naast de voedselbedeling is ook de kookactiviteit op zaterdagmiddag een groot succes. De vrijwilligers, die hier allerhande ondersteuning bieden, komen trouwens zelf ook uit de doelgroep. Zij zijn op termijn veel sterker geworden en draaien nu integraal mee in de weggeefwinkel. Het is fantastisch om te zien, door hen te laten meedraaien als vrijwilliger, krijgen zij ook het gevoel dat ze in de samenleving thuis horen.

GWEN “Mensen vragen ons soms vanwaar wij de energie halen om dit allemaal te verwezenlijken. Ik vind het gewoon normaal, een vanzelfsprekendheid. Waarom zouden we andere mensen niet kunnen helpen als het kan? Ik zie dit een beetje als een uitvergrote hobby, die heel groot is geworden (lacht). Er is ook zoveel verspilling in onze samenleving. We gooien heel wat weg dat helemaal geen afval is. Op die manier werken we met De Rode Lotus ook aan duurzaamheid.

Vrouwen, vaak vergeten in de aanpak tegen armoede
CHRISTINE & GWEN “Uit onze ervaringen merken we dat moeders hun uiterst best doen om te zorgen voor hun gezinsleden, dit gaat vaak ten koste van hun eigen persoonlijke ontwikkeling en ontspanning. Hier willen we iets aan doen. Bijvoorbeeld door hen een ontmoetingsplaats aan te bieden. Heel wat mensen in de buurt zijn op zoek naar sociaal contact. Op donderdag hebben we een naaiactiviteit waar ouders elkaar kunnen ontmoeten. We zien dat heel wat mensen geen plaats vinden in de openbare ruimte en dan maar thuis blijven zitten, dit vinden wij jammer en proberen we tegen te gaan. Hier kan iedereen in een veilige omgeving samenkomen. Naaien is ook een manier om het gesprek aan te gaan met elkaar; we hebben heel goede gesprekken met ouders van overal, over heel wat verschillende thema’s. Een naaimachine aankopen is een grote investering voor de mensen die wij bereiken, hier kunnen ze er gratis gebruik van maken en hun kledij kosteloos verstellen, goed voor het milieu en hun portemonnee! Wijzelf konden de naaimachines krijgen via een projectaanvraag van ‘wijk aan zet’. Voor de rest werken wij volledig met vrijwilligers.”

Hoe ziet de toekomst van De Rode Lotus eruit?
CHRISTINE & GWEN “We vragen geen middelen, noch personeel. We draaien al vijf jaar op vrijwillige basis en willen dit ook zo houden in de toekomst. We bereiken gemiddeld een honderdtal gezinnen uit de buurt, een honderdzestig volwassenen en evenveel kinderen. We hebben maar één wens, dat we in de locatie in de Kiekenstraat mogen blijven. Hier hebben we voorlopig nog geen garantie op, wat we heel jammer vinden! Ook hebben we plannen om in de zomervakantie een ‘moeder/kind’ kamp te organiseren, het zou fantastisch zijn, mochten we dit lukken. Verder willen we ons in de toekomst blijven engageren om van de moeders die nu in een zwakke(re) positie zitten, sterkere en meer weerbare vrouwen te maken. Het is het totaalplaatje dat telt voor ons: een gelukkige ouder, is een betere ouder voor hun kind(eren). We horen soms schrijnende verhalen, sommige buurtbewoners hebben er al heel wat miserie op zitten, hoor. We willen een veilige plaats zijn en hen ondersteunen waar mogelijk, bijvoorbeeld door hen een luisterend oor aan te bieden via activiteiten.”

Bezoekster van De Rode Lotus aan het woord
“Ik kom elke donderdag en zaterdag naar hier. Ik kan ondertussen al vrij goed naaien, na twee jaar oefenen, lukt het me al aardig. Ik kan hier de kledij van mijn kinderen inzomen of herstellen, dat geeft me veel voldoening. Het is ook leuk om een plek te hebben waar je kan samenkomen met andere vrouwen. Terwijl ik naai, spelen de kinderen op het buitenplein met andere leeftijdsgenoten. Hier hebben ze veel meer plaats om te spelen dan thuis. Op zaterdag kom ik ook meehelpen met de bereiding van de warme maaltijden.

Ik heb hier al heel wat vrienden gemaakt. Het gaat niet enkel om de activiteiten: we hebben hier een veilige plaats waar we het over alledaagse zaken kunnen hebben. Ik oefen hier ook intensief de Nederlandse taal, wat ik heel belangrijk vind, dit is volgens mij de enige manier om een taal goed te beheersen, door het te oefenen. Hier ben ik niet bang om fouten te maken (lacht). Ik woon al vijfentwintig jaar in de Brugse Poort en woon er nog altijd even graag!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: