Wie niet vooruit gaat, gaat achteruit.

HET INDIVIDU OP DE BRUGSE PUURTE
TEKST ERIKSKEN

Kijk, ik wou het even hebben over de kracht van het individu. Het individu dat leeft en beweegt in alle richtingen. Het individu dat opmerkt en bemerkt dat er heel wat mogelijkheden zijn om het leven aangenamer te maken; kleine projecten die daarom niet wereldgroot moeten worden, maar toch bijblijven. Onze stad Gent is een grote buurt, terwijl wij spreken over de Brugse Puurte als kleine buurt. Maar, onderschat die kleine grootte niet. ‘Als het kriebelt, moet men krabben,’ zegt men. Waarschijnlijk mag dit ook in deze buurt want zonder dat wij het altijd bemerken leeft er heel wat bij de nieuwe generatie bewoners die wat willen. Op heel korte tijd kwamen enkele van die kleine projecten mijn richting uit.

Zelf zou ik zeggen: het blijft verbazen waarmee jongelui bezig zijn. Maar goed, wellicht is het allemaal niet zo nieuw. Zo was er iemand die op zoek ging naar retro-zeep, het liefst Sunlight. De juffrouw had eerlijk geschreven dat zoiets nog wel in een lade van één of andere oma of zelfs opa te vinden zou zijn. En inderdaad, een tiental minuutjes later kwam zij een origineel stuk zeep bij me ophalen.

Of wat dacht je van die andere jonge dame die op zoek gaat richting kleine burgerhuisjes van de Brugse Poort om er souvenirs te vinden. Niet dat zij die wou toevoegen aan haar verzameling, dat zeker niet, maar ze wilde bij buurbewoners een souvenir fotograferen waar ze trots op zijn! En er werd ook een stukje bijschrift gevraagd. En je denkt: waar blijven ze de ideeën halen?
En hoe dan met de vernieuwing van een Brugse Poort waar het aan een nieuwe generatie is om de toekomst te maken? Steeds in beweging: ééntje voor de voetganger, eentje voor de fiets, ertussenin een kleiner mobiel voor de nieuwe tijd, een groter mobiel om iets te leveren… en daar tussenin al die nieuwe bewoners die ergens op zoek zijn.
Het is niet gek dat iemand uit die nieuwe beweging op zoek gaat naar de ‘ziel van de Brugse Poort’… En liefst hoort men dan heel wat nieuwe ideeën en zinderen die welgezind alle richtingen van de buurt uit. Dat zij (‘ze’ – hahaha wie zijn dat alweer) maar denken wat zij willen! Velen denken er anders over en willen het over een nieuwe boord gooien en dat wil zeggen: niet overboord!

Welgezwind naar een nieuwe toekomst die stilaan zichtbaar wordt, langzaam maar zeker in heel wat nieuwe facetten. Het is een goed idee daaraan mee te werken, al was het maar een heel klein beetje! En jawel, het lucht op dat men zoveel beweging mag meemaken.
En eenmaal dat de koude winterse dagen achter de rug zullen zijn, zal heel veel op deze Brugse Poort terug bloeien. Wij hebben alleen maar wat extra warmte nodig ‘mens sana in corpore sano’. Gezond van lichaam en ziel, dat ook, een ziel te vinden op de Brugse Poort!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: