Een filosofisch buitje boven de Brugse Poort

HET ONMOGELIJKE MOGELIJK MAKEN

TEKST KATRIEN MARIE PAPPENS

Wat is goed nieuws? Voor de een is een glimlach goed nieuws, de ander vindt dit oppervlakkig. Nog een ander wil de wereld veranderen en is dan pas tevreden, terwijl iemand anders blij is als zijn stoep proper geveegd is.

Goed en slecht wordt dus bepaald door ons denken. Ons denken wordt dan weer bepaald door onze opvoeding, omgeving, cultuur en geloof. Dus mijn goed nieuws is niet per se jouw goed nieuws. In hoever is onze mening echt onze mening? Zijn jouw gedachten werkelijk van jou? Of zijn jouw gedachten een reeks van klakkeloos overgenomen meningen die je zonder er zelf over na te denken of ervaren te hebben gewoon als waar aanneemt? Enkele voorbeelden van uitspraken waar weinig bij nagedacht wordt:

“’t Is altijd zo geweest en ’t zal altijd zo zijn.”

“Ik kan het niet.”

“’t zal nooit lukken.”

Dit zijn maar enkele van de veel gebruikte stellingen die geen kans op verbetering toelaten. Als je op je dagelijks taalgebruik gaat letten, zal je ervan versteld staan hoeveel we onszelf beperken door onze eigen uitspraken. We zijn ons er zelfs niet eens van bewust hoe deze negatief geladen zinnen wel degelijk uitkomen omdat we ze zelfs geloven. We staan er niet bij stil. De manier waarop we onze woorden formuleren in onze gedachten en daarna uitspreken beïnvloedt onze daden. Onze woorden zijn als toverspreuken.

Vat op de realiteit
Het goede nieuws is dus dat we veel vat hebben op onze realiteit. “Ik kan het niet,” wordt bijvoorbeeld: “Ik doe mijn best om het te leren.” En zo kunnen we ons ontdoen van onze zelfopgelegde beperkingen. Gewoon een nieuwe uitspraak bedenken waarin alles wat jij wil mogelijk wordt. Veel kans dat er heel veel meer mogelijk wordt in jouw leven. Ja, want jij bedenkt en gelooft het zelf. Het vraagt wel wat oefening omdat we de oude formuleringen zonder nadenken hebben overgenomen. Samen met de buurtbewoners, kinderen, vrienden en familie kunnen we er een spel van maken om elkaar op een aangename manier te herinneren aan een betere toverspreuk of formule als er weer eens iets niet kan. En zo kunnen we het onmogelijke weer mogelijk maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: