ISLAM – De imam die van voetballen en reizen houdt

Het leven in een interreligieuze samenleving: sommigen vinden het onmogelijk, anderen stellen het voor als een voortdurend wereldfeest. Ook in de Brugse Poort leven heel wat mensen met verschillende levensbeschouwingen samen. We zochten enkele buurtbewoners die de brug slaan tussen hun levensbeschouwing en de samenleving.

Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath-moskee in de Beukelaarstraat, voorzitter van het Platform Vlaamse Imams, coördinator van het netwerk Islam-experten, winnaar van de Prijs voor Mensenrechten, auteur van het boek Is dit nu de islam? en mede-auteur van het boek Mag God nog?

Het leven in een interreligieuze samenleving: sommigen vinden het onmogelijk, anderen stellen het voor als een voortdurend wereldfeest. Ook in de Brugse Poort leven heel wat mensen met verschillende levensbeschouwingen samen. We zochten enkele buurtbewoners die de brug slaan tussen hun levensbeschouwing en de samenleving. Khalid Benhaddou was op achttienjarige leeftijd de jongste Belgische imam ooit. Dit jaar werd hij door De Morgen bekroond met een plaats in de top tien als meest invloedrijke intellectueel van Vlaanderen.

Geboren en getogen in de Brugse Poort
K H A L I D “De Brugse Poort is een smeltkroes van verschillende nationaliteiten en achtergronden, mensen van overal die ondanks hun verschillen heel goed met elkaar kunnen samenleven. Dit schept een band; de buurt vormt onze gemeenschappelijkheid en we zien dat dit een actor van herkenbaarheid meebrengt. Er is een zekere vorm van sociale controle in de wijk, veel mensen kennen elkaar waardoor buurtbewoners op elkaar kunnen vertrouwen en ‘er zijn’ voor elkaar. Dit is volgens mij heel belangrijk voor het samenleven.”

Proberen te begrijpen hoe iemand door zijn bril naar de wereld kijkt
K H A L I D “Ik tracht voorbij de polarisering in de samenleving vooral de nuances en diepgang op te zoeken. Ik zoek naar wat mensen verbindt en niet wat hen uit elkaar drijft. Dat is geen evidente oefening want kiezen voor de uitersten of extremen is volgens mij gemakkelijker omdat je dan niet de inspanning moet doen om te proberen ‘de ander’ zijn referentiekader te doorgronden. Ik probeer te begrijpen hoe iemand door zijn bril naar de wereld kijkt. Het helpt om je in te leven in de ‘ander’ en in zijn kijk naar de wereld. Ik vind dit een cruciale houding om bruggen te bouwen tussen mensen. Het fascineert mij om anderen te begrijpen, om te snappen wat hun drijfveren zijn, waarom ze bepaalde handelingen, al dan niet, doen. Er schuilt altijd een verhaal achter, een bepalende factor die een invloed heeft op het denken van individuen. Ik ben van jongs af aan iemand geweest die in het midden wil staan, die het gemeenschappelijke wil benadrukken. Zwart-wit denken is niet aan mij besteed, ik vind net het contextualiseren en nuanceren belangrijk in onze samenleving. De realiteit is vaak complex, en net daarom is het belangrijk om haar te proberen te begrijpen. Ik probeer de beweegredenen van mensen te begrijpen, de achtergrond van hun ideeën, en hoe dit alles een impact heeft op het samenleven. Het is boeiend om te begrijpen waar denkkaders of ideologieën vandaan komen, hun context, enzovoort. Ik heb vandaag het voorrecht om met deze interesses aan de slag te gaan in mijn beroep, als imam en coördinator van het netwerk Islam-experten; deze passie heb ik altijd al gehad.”

Reizen en voetbal
K H A L I D “Voetbal interesseert mij heel erg. Als kind en tiener voetbalde ik heel vaak in de buurt en in voetbalclubs, ik hou er nog steeds van, tenminste: ik kijk er graag naar (lacht). Ik volg verschillende competities op de voet, zoals de Spaanse en Engelse League. Ik zou graag in de toekomst willen schrijven over voetbal, niet enkel over het beoefenen ervan, maar ook over alles wat ernaast leeft, over de manier waarop mensen omgaan met deze sport, en de invulling die voetbal heeft in onze samenleving. Zo doet voetbal ook aan gemeenschapsvorming, net zoals religie trouwens. Ik zou dit van dichterbij willen bekijken.

Ik zou ook willen schrijven over de extravagante bedragen die vaak gepaard gaan met voetbal. Denk aan de miljoenen euro’s die spelers vandaag ontvangen. Dit heeft een impact op de leefwereld van jongeren en hun dromen. Er zijn heel wat jongeren die ervan dromen om voetballer te worden, om dezelfde levensstijl te hanteren als bijvoorbeeld Christiano Ronaldo. Zo’n levensstandaard zorgen ervoor dat jongeren zich aangetrokken voelen tot een bepaalde sport.”

“Naast voetballen reis ik ook heel graag. Ik heb al heel wat landen bezocht, ooit zou ik een reisverslag willen schrijven van mijn vele ervaringen in het buitenland. Ik zou willen schrijven over de verschillende culturen en leefgewoontes, maar ook over het effect van reizen op individuen. Reizen is heel verrijkend, vind ik, ik zou graag willen schrijven over hoe dit het gezichtsveld van mensen kan verruimen.”

HAFSA EL-BAZIOUI
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: